هیالورونیک اسید چیست و چگونه چروک ها را کاهش می دهد؟


هیالورونیک اسید (1) یک ماده پلی ساکاریدی است که به طور طبیعی در بدن انسان (در پوست و در مفاصل) یافت می شود و یکی از ترکیبات مهم تشکیل دهنده ماتریس پوست است.

"شاید بتوان آن را یکی از قدرتمندترین مرطوب کننده ها و محافظت کننده های طبیعی پوست به شمار آورد. ماده ایست که هر روز در بدن تولید می شود. مفاصل را در برابر آسیب دیدگی محافظت می کند. نوسازی سلولی را تحریک می کند تا زخمها ترمیم شوند. قادر است آب بسیار زیادی را جذب نماید. این ملکول فوق العاده هیالورونیک اسید نام دارد." عکس و نقل از Vocoterra Blog

 

 ماتریس پوست چیست؟

ماتریس پوست (2) ماده ژل مانندی است که سلولهای اصلی بخش میانی پوست (فیبروبلاستها) در درون آن قرار گرفته اند. در ماتریس سلول علاوه بر هیالورونیک اسید، کلاژن و الاستین نیز وجود دارند.

نکته: کلاژن، الاستین و هیالورونیک اسید همگی توسط فیبروبلاستها (3) سنتز شده و پس از سنتز، از فیبروبلاست خارج شده و وارد ماتریس پوست می شوند.

 نقش هیالورونیک اسید طبیعی در پوست

اسید هیالورونیک عمده ترین جزء تشکیل دهنده ماتریس پوست است. نگهداری رطوبت، افزایش ویسکوزیته و کاهش روانی مایع خارج سلولی، کمک به ترمیم زخمها، تنظیم حرکت و تکثیر سلولها و تنظیم پاسخ های التهابی از عملکردهای شناخته شده اسید هیالورونیک در ماتریس پوست می باشد.

علاوه بر ماتریس پوست، بخشی از اسید هیالورونیک پوست نیز در اپیدرم (بخش فوقانی پوست) قرارگرفته است که نقش مهمی در نگهداری رطوبت و نرمی پوست دارد.

 هیالورونیک اسید یک ویژگی جادویی داردکه آن را برای استفاده در کرمهای ضدچروک ایده آل ساخته است: این ماده می تواند 1000 برابر وزن خود آب جذب کند! بنابراین استفاده از آن در کرم های مرطوب کننده و ضدچروک بسیار مفید است چرا که علاوه بر نگهداری آب پوست، می تواند در سطح پوست پف کرده و چروکها را به طورت موقتی از بین ببرد.

 تزریق هیالورونیک اسید به زیر پوست

"تزریق پوستی هیالورونیک اسید، تکنیکی است که از سال 2003 رایج شده و برای پرکردن موقتی چروکهای پوست استفاده می شده است". عکس و نقل از Vocoterra Blog

 

اثرات فیزیولوژیکی هیالورونیک اسید تا حد زیادی وابسته به طول زنجیره (اندازه ملکولی) آن است. هیالورونیک اسیدهای سنگین و متوسط به داخل پوست نفوذ نمی کنند. بنابراین استفاده از آنها در ترکیبات موضعی (مثل کرم ها) بی فایده است. هیالورونیک اسیدهای سنگین و متوسط با تکنیک های مناسب توسط پزشکانی که در این زمینه مهارت کافی دارند به داخل پوست تزریق می شوند. تزریق زیرپوستی هیالورونیک اسید برای نواحی دینامیک چهره مثل خط اخم بین دو ابرو و گوشه داخلی چشم (خطوط پنجه کلاغی) که مرتب منقبض و منبسط می شوند انتخاب مناسبی نیست. برای این نواحی تزریق بوتاکس (4) مناسبتر است.

 استفاده از هیالورونیک اسید در محصولات آرایشی بهداشتی

هیالورونیک اسید سبک اما به عنوان یکی از ترکیبات اصلی کرم های مرطوب کننده و ضد چروک راه خود را به دنیای آرایشی و بهداشتی باز نموده است.

اگر به اجزاء درج شده در برچسب کرم های ضد پیری و ضدچروک دقت کنید، نام هیالورونیک اسید هیدرولیز شده را احتمالاً خواهید یافت که منظور همان هیالورونیک اسید سبک است.

البته توجه داشته باشید که هیالورونیک اسید موضعی بیشتر یک مرطوب کننده است تا ترکیبی که به لایه درم نفوذ نموده و به بازسازی ماتریس کمک می کند.

چند نکته برای استفاده از هیالورونیک اسید در فرمولاسیون کرم ها

ترکیباتی هستند که تولید کنندگانشان ادعا می کنند با تحریک فیبروبلاسیتها ساخت هیالورونیک اسید طبیعی پوست را افزایش می دهند. برخی از این ترکیبات عبارتند از:

عصاره آلتروموناس (نام تجاری: اگزوهاش) (5)

عصاره سمبوکوس نیگرا (نام تجاری: نیبای) (6)

 

در برخی ترکیبات نیز خود هیالورونیک اسید، به عنوان یک مرطوب کننده پلیمری لایه ساز استفاده شده که موجب تثبیت آب در اپیدرم شده و سرعت تبخیر آب از سطح پوست را کاهش می دهد. به عنوان مثال می توان موارد زیر را نام برد:

هیدروکسان (مخلوطی از گلیسیرین، سوربیتول، پروپیلن گلیکول، سدیم هیالورونات و دپنتنول)

هیدروکسان سی.اچ (مخلوطی از گلیسیرین، سوربیتول، پروپیلن گلیکول، سدیم هیالورونات و دپنتنول و کایتین(7))

 هیالورونیک اسید اگر به تنهایی و به شکل حفاظت نشده در فرمولاسیون استفاده شود در اثر وزش باد به سرعت تبخیر شده و اثربخشی خود را از دست می دهد. شرکت ژاپنی ایکدا (8) هیالورونیک اسید را در یک پودر سیلیکای کروی (9) پخش نموده تا هیالورونیک اسید را به آرامی و به شکل کنترل شده روی پوست پخش کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مواد فوق با نویسنده وبلاگ تماس بگیرید.

 

 

Technical words: 1- Hyaluronic Acid, 2- Extracellular Matrix, 3- Fibroblast, 4- Botox, 5- Alteromonas Exopolysacharide Extract (Exo-H), 6- Sambucus Nigra (Nibi), 7- Chitin, 8-Ikeda, 9- Spherica Silica Powder

   + احسان حسنانی - ۱۱:٤٩ ‎ب.ظ ; ۱۳٩٠/۱۱/۱٥